Mértéke (Mértékegységek átváltása)
vissza a programokhoz

 

A program a 4-8. osztályban tanult mértékegységek átváltását gyakoroltatja. A hosszúság, a tömeg, űrmértékek, az idő, a terület és a térfogat mértékegységei szerepelnek a programban.
 

Használat:

A program a Windowsnál megszokott grafikus felületen fut, kezelése igen egyszerű.  Induláskor ki kell választani az osztályt, valamint, hogy csak egész számokkal, vagy tizedes törtekkel is akarunk gyakorolni. Negyedikesek választhatnak, hogy csak a hosszúság és a tömeg, vagy az előzőek plusz az űrmértékek és az idő, vagy az összes mértékegység szerepeljen a feladatokban.
A mértékegységek közül csak az SI szerint ajánlott és megengedett egységek és jelek szerepelnek a feladatokban  (Moldoványi Gyula Az SI  mértékegységekről könyve alapján).

A programban szereplő [Súgó] az éppen aktuális feladathoz ad segítséget. A gomb ismételt megnyomása újabb segítséget is ad (megmutatja a konkrét váltószámot). Aki túl sok  segítséget kér az nem kap dicséretet a program végén, még, ha az eredménye hibátlan is!

A feladatok eredményét akkor fogadja el a program, ha a hiba kisebb, mint 0,001.

 

Tíz feladatonként új sorozatot lehet kérni, vagy ki lehet lépni. Sorozatok közben is ki lehet lépni a [Kilép] gombbal.

Kilépéskor a program rövid szöveges értékelést ad, megmutatja a feladatok számát, az elérhető és az elért pontszámot is.

 

Alkalmazása:

4-8. osztályokban a mértékegységek átváltásának gyakorlására.

Technikai feltételek:

 Pentium 166MHz vagy jobb CPU
 VGA monitor

 Windows 95 vagy jobb operációs rendszer

 2 MB merevlemez

 32 MB RAM